< A FELESÉG verve, a kutya meg kikötve jó..? - TenderLovingCake
"Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik." (Mahatma Gandhi)

 

a láncraverés kegyetlen és veszélyes

 

nem kéne az ember legjobb barátjának ezt elszenvednie, mégis megteszik vele minden nap. ha vidéken vagy akár a városban jár az ember gyakran lát olyan kutyákat, akik egész életüket magányos elzártságban töltik egy lánc végén vagy egy apró kennelbe száműzve. ennél kegyetlenebb büntetés nem létezhet egy falkaállat számára, akinek kutyák és emberek társaságában kellene élnie és - megjegyzem, meg is érdemelné - fülvakargatatásokkal, sok sétával, valamint azzal a lehetőséggel "megáldva" kéne nyugovóra térnie, hogy esténként a gazdi lábához telepedhet.

 

sok közösségnek sikerült megtanulnia, hogy a kutyák láncra verése veszélyes az emberre, különösen a gyerekekre. ez a fajta sokat gyakorolt tartásmód biztonsági kockázatot jelent mind az állatokra mind az emberekre nézve.

"a kutyák kikötözése vitathatatlanul a legveszélyesebb tartásmód.." Karen Delise, a 'Végzetes Kutyatámadások' c. könyv szerzője

vessünk véget a láncontartásnak

 

azok az emberek, mint pl. Ön, akik törődnek az állatokkal, fokozatosan megváltoztathatják az kutyák életkörülményeit, valamint már számos láncravert állat életét sikerült megmenteniük. Ön is tehet csodát a környezetében!

a leghatékonyabb módja annak, hogy több száz elhanyagolt állatnak segítsen a lakóhelyén az, hogy segít az állatmenhelyek és állatvédő szervezeteknek abban, hogy törvényekkel is korlátozni lehessen ezt a fajta bánásmódot.

Sose felejtse el: a kutyák élete azon is múlik, hogy Ön felemeli-e a szavát annak érdekében, hogy lehetőséget kapjanak egy jobb életre.

miért támadnak a láncon élő kutyák?

 

Unchain Dogs

tragikus történetekkel és a statisztikákkal is igazolható a láncon tartás és a támadások közötti összefüggés. szemmel láthatóan minden olyan állat, akit hosszabb ideig láncrakötnek viselkedésproblémával fog küzködni. de miért is van ez így? miért mondta Dr. Roger Mugford, egy brit állatviselkedési szakértő, hogy "a kutyák olyanok, mint az emberek; ha ok nélkül bezárják őket keserűvé és gonosszá válnak.."?

a válasz röviden egy másik, híres állatviselkedési szakértő, Shelby Marlo szerint: "azok az állatok, akiket rákényszerítenek arra, hogy az életüket egy lánc végén éljék le súlyos pszichikai, érzelmi és viselkedési zavarokkal küzdenek."
 
Sue Sternberg szerint, aki a kutya aggresszió szakértője: "egy láncra kötött kutya felett nincs kontroll, mivel nincs kapcsolata az emberrel. egy ilyen állat általában újra és újra gyakorolja az aggresszív viselkedés sorozatot. egy láncravert kutyánál ezek a viselkedés sorozatok egyre erősebbé válnak és az agresszivitása minden nap egyre nő...általában csak idő kérdése míg megtámad valakit."

Az állatokkal szembeni kegyetlenség az alacsony és nemtelen kultúrák egyik legjellegzetesebb bűne." (Alexander von Humboldt)

a láncra kötés az állatok számára természetellenes - mivel falkaállatok és társas lények

a kutyák nagyon igénylik a társaságot. a természetben a kutyák egymással társaságában csavarogtak a falka tagjaként. sok évvel később a kutyákat fokozatosan háziasította az ember, ezért elkezdek megbízni bennünk, nem csak az irántuk való gondoskodás miatt, hanem azért, mert a társaságukká is váltunk egyben. az ember a kutyák falkatársa. a háziasítás óta a kutyák nem élnek egymással falkában, ezért nekik fontos, hogy a családunk tagjává váljanak.

a Washington-i Állatvédő Szervezet szerint "a láncraverés magányos elzártság, ami folyamatosan ellentmond az állat falkaösztöneinek, annak, hogy együtt legyen más állatokkal vagy az "emberi" falkájával."

 

HelpingAnimals.com






a szakértők véleménye megegyezik
Karen Delise, a Végzetes Kutyatámadások c. könyv szerzője így magyaráz: "falkaállatként azok a kutyák, akiket láncon tartanak szociálisan veszélyeztetettek. ez nyilvánvalóan stresszes környezetet hoz létre sok kutya számára."

Dr. Michael Fox, a népszerű állatorvos szerint: "a kutyák falkaállatok és szükségük van rendszeres kontaktusra a saját fajtájukkal és az emberekkel is." Dr. Fox leírta, hogy azoknak a kutyáknak, akik életük legnagyobb részét a hátsó udvarban töltik "nagyobb esélyük van arra, hogy túlságosan izgatottá váljanak amikor emberek közé kerülnek. a hosszú ideig tartó nélkülözés egy higgadt kutyát agresszívvé tehet. ha túlságosan izgatottá válik egy állat könnyen előfordul, hogy megharap valakit. ez azért történik, mert nem tudják levezetni máshogy a felgyülemlett energiáikat." ez megmagyarázza miért támadnak meg az általában elhanyagolt, láncos kutyák akár egy ismerőst vagy családtagot is, mikor végre valaki odamegy hozzájuk.
 

Linda Goodman állatviselkedési szakértő azt állítja, hogy "a kutyáknak egy csoport tagjának kell lenniük. ha egyedül hagyják őket a hátsó kertben az kegyetlenségnek és állatkínzásnak számít - a falkától (családtól) való elzártság nagyon súlyos büntetés az állat számára. a láncon tartott kutyáknak természetellenes, magányos életet kell elszenvedniük, ami olyan mint az életfogytig tartó börtön egy magánzárkában."

legújabb könyvében (Az állatok nyelve) a híres állatviselkedés szakértő, Dr. Temple Grandin a következőket írja: "egy nem megfelelően szocializált állat nem csak más állatokra hanem az emberre nézve is veszélyes."

a láncrakötött kutyák túlságosan védik területüket

 

a kutyák territoriális állatok. a lánc korlátozza őket a szabad mozgásban és lecsökkenti életterüket néhány zsebkendőnyi területre.
Karen Delise azt írja a könyvében, hogy "mivel a kutyák területvédő állatok, láncra kötésükkel csak súlyosbodik minden életterükkel kapcsolatos esemény, mivel területük körbehatárolt és tisztán meghatározott." Delise szerint "ha kikötünk egy kutyát, akkor megnő az agresszív védelmi reakció lehetősége, ha területe vagy tárgyai (pl.: étele v. játékai) közelébe megy valaki."
ahogy Dr. Michael Fox az 'Értsük meg a kutyát' c. könyvében is leírja, egy láncon tartott kutya megközelítése mindig "agressziót és területvédési ösztönt vált ki az állatból, amit ugatással és kitámadással jelez." Elmagyarázza, hogy "a korlátozott területen tartott kutyákban" bizonyos "abnormálisan intenzív területvédő magatartás alakulhat ki."

a menekülés nem jöhet szóba

 

a kutyák "küzdj vagy menekülj" ösztönnel működő állatok. amikor fenyegeti valami v. valaki őket, a kutya pszichológiája és fiziológiája azt diktálja, hogy vagy meneküljenek el a veszély elől, vagy nézzenek szembe vele. mivel a megkötött állatoknak nincs esélye a menekülésre ha veszélyt éreznek, ezért nekik muszáj agresszióhoz folyamodni és támadni.
Karen Delise azt mondja, hogy "a természetes "küzdj vagy menekülj" reakció egy stressz okozta szituációban a legtöbb állat esetében igen, de a megkötött állatok esetében nem működik. a kutya tisztában van vele, hogy csak a lánc v. póráz végéig tud meghátrálni, azaz nem tud elfutni, ezért gyakran inkább felvállalja a fizikai harcot (vagy támadó reakciót) ha fenyegetve érzi magát."

HelpingAnimals.com

 

 

láncon tartott kutyák: elhanyagolt állatok, akiknek esélyük sincs megmenekülni a kegyetlen haláltól

 

amellett, hogy a szociális igényeiket semmibe veszik, rengeteg megkötött állatnak nem biztosítanak megfelelő ételt, fekhelyet és állatorvosi ellátást sem. ezek a kutyák meglehetősen nyomorult, csupán ún. "életet" élnek, ezért néhány térségben már hivatalosan bevezették a láncra kötés tilalmát. például hónapokkal azután, hogy egy állatrendőr megmentett egy láncravert kutyát, akit annyira kiéheztettek, hogy tisztán látszottak a bordái, a Fairhope Courier c. Alabama-i újság szerkesztője a következőt írta:
Unchain Dogs"..a város jelenleg hivatalosan vizsgálja a láncrakötés teljes betiltásának lehetőségét a város határain belül. reméljük, hogy városunk honatyái mihamarabb megteszik az ehhez szükséges lépéseket, mert nem lenne szabad egy humánus intézkedés bevezetéséről sokat vitatkozni. egy új szabályozás bevezetése a megoldás minden városlakó és házikedvenc számára is."

2 hónappal később a város betiltotta az állatok kikötését és a láncontartást.

miután Michell Willson láncon tartott kutyájának maradványait a Burleigh-i New Jersey állambeli otthonának hátsó udvarában megtalálták 2004. januárjában, a Cape May megyei aktivisták legalább 6 kisvárost győztek meg azzal, hogy átvegyék a tiltással kapcsolatos szabályozást.

a kikötött kutyák - mint minden olyan állat, akit magára hagytak az udvaron - sokféle kegyetlen cselekedetnek vannak kitéve. gyakran kínozzák, megmérgezik, lelövik, megkéselik, felgyújtják, ellopják, majd csalinak használják őket a harci kutyákhoz, eladják tesztalanynak a kutatólaboratóriumok számára, és még ezer más módon kínozzák meg őket. más kutyák megfagynak az udvaron a hidegben, azután, hogy szívtelen tulajdonosuk évekig elhanyagolta őket.

néhány példa











megláncolva nap mint nap  - nézd meg milyen szeméttel és mocsokkal elárasztott világban élik napjaikat azok az állatok, akiket arra kényszerítettek, hogy így szenvedjék el egész életüket...
egy kiláncolt kutya megsebesült, mikor megtámadta egy prérifarkas Muncie közelében, Indiana államban 2005. februárjában.

egy hosszú ideig elhanyagolt kutyát meg kellett műteni 2005. februárjában Union megyében, North Carolina államban, mert a nyakába belenőtt a lánc.

megtalálták egy rothadó, nyilvánvalóan életében láncon tartott kutya maradványait egy hátsó udvarban, aki sem vizet sem ételt nem kapott 19 napig egy Mendocino megyében, Kaliforniában 2005. februárjában.

egy kikötött kutyát agyonvertek egy bottal majd otthagyták vérbefagyott, összevert tetemét Savanna-ban, Georgia államban 2005. januárjában.egy 17 éves fiút vádoltak később állatkínzás bűntettével az incidenssel kapcsolatban.

2004. decemberében hét halott kutyát, és négy még éhező túlélőt találtak egy udvarban - néhány közülük ki volt láncolva - Lafayette-ben, Luisiana államban. az állatok tulajdonosát 10 esetben elkövetett állatkínzással vádolták meg.

2004. augusztusában Oklahoma-ban egy család elutazott vakációzni, de láncon tartott kutyáikat magukra hagyták étel és víz híján 2 egész hétre. a hatóságoknak sikerült megmenteniük két kutyát, mert a harmadik állat felakasztotta magát a kerítésre amikor megpróbált átugrani azon, hogy ételhez jusson.

szintén 2004. augusztusában egy 9 hónapos kutyust - akit megkötve tartott tulajdonosa a ház előtt - leöntöttek festékkel majd felgyújtottak Philiadelphia-hoz közel, Pennsylvania államban. a kutyát el kellett altatni súlyos és fájdalmas sérülései következtében.

Dania Beach városban, Florida államban egy nőt letartóztattak állatkínzás bűntettével 2004. júniusában, miután a rendőrök megtalálták kutyáját, aki az éheztetés miatt már a halálán volt. az állatot egy 15 centis villanyvezetékkel kötötték ki.

egy 78 éves idős férfi láncon tartott kutyáját vandálok felgyújtották és meggyilkolták, majd otthonát is megrongálták Pembroke Township városban, Illinios államban 2003. októberében. az állatra benzint locsoltak, majd felgyújtották.

egy láncravert kutyát gyilkos méhek csíptek halálra El Centro-ban, Kalifornia államban 1998. májusában.
 

 

 
 
 
 
 

 

 
 
 

 

ez csupán néhány eset leírása volt, amelyet kikötött kutyák szenvednek el nap mint nap. ha többet akarsz tudni, látogass el ide ---> UnchainYourDog.org.

 


Trackback address for this post::

https://tenderlovingcake.blog.hu/api/trackback/id/tr3359267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

No feedback.
süti beállítások módosítása