< Discovery news: 11 cápafaj kihalófélben - TenderLovingCake

közel 11 cápafajt fenyeget kihalással

a cápauszonyra való nagyfokú kereslet

Heavy Price

a cápauszony-levesre éhezők miatt 11 cápafaj került kihalás szélére egy csütörtökön napvilágot látott riport szerint. az első tanulmány 21 cápa- és rájafaj világszintű helyzetét hivatott felmérni, melynek eredményeként kiderült, hogy több mint a fele ezeknek a fajoknak a példányainak lehalászásra kerül a nyílt vizeken.

különösen veszélyeztetett pl. a rövidfarkú makó (cápafaj), a farkascápa és a selymescápa,  írja a jelentés.

"annak ellenére, hogy a cápák száma rohamosan csökken, mégsem kerül bevezetésre  a lehalászásuk nemzetközi szintű korlátozása," - jelentette ki Sonja Fordham, a brüsszeli óceán- és cápamegfigyelő intézet kutatója. Fordham szerint a kutatások bizonyítják, hogy mihamarabb, globális szinten kell cselekedni annak érdekében, hogy ezek az állatfajok ne tűnjenek el a föld színéről a közeljövőben.

rengeteg nagytestű cápa esik áldozatul az ázsiai gazdaságnak, ahol a cápauszony-leves olyan különlegességnek számít, mely nem hiányozhat esküvőkről, bankettekről.  a rideg valóság azonban az, hogy a cápák uszonyát gyakran a még élő állatokról vágják le, majd az állatot visszadobják a tengerbe...

az egyedek halászati cégek általi véletlenszerű kifogása is tizedeli a populációt, áll a tanulmányban. a cápák és nagyobb ráják különösen veszélyeztetettek a túlhalászás miatt, mivel több évbe telik mire elérik a szekszuális érettséget és csak kevés utódot nemzenek.
Nicholas Dulvy, a vancouver-i Sime Fraser egyetem professzora szerint 10-100-szor több állat pusztul el mint ezelőtt bármikor.
a jelentés bemutatásra került az egyesült nemzetek biodiverzitásról szóló konferenciáján, Bonn-ban, megalapozva az indokait a tudományon alapuló korlátozásoknak és nem utolsósorban a cápauszony élő állatról történő levágásának betiltását.
a 11 napos bonni konferencián megoldásokat keresnek a megszámlálhatatlan növény- és állatfaj kipusztulásának megakadályozására.

Trackback address for this post::

https://tenderlovingcake.blog.hu/api/trackback/id/tr46484054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

No feedback.
süti beállítások módosítása