< Kíméletes világmárkák - TenderLovingCake

Kíméletes világmárkák:

A PepsiCo és a Coca-Cola sem kínoz többé állatot!


A PETA kampányával győzködi az élelmiszeripari vállalatokat arról, hogy hagyjanak fel az állatokon való teszteléssel. A kampány  egyre több eredményt hozott az utóbbi időben a PETA számára.
Több nagyvallalat, pl. Welch's, Ocean Spray es a POM Wonderful is beleegyezett, hogy csak olyan kísérleteket szponzorál, amiben nem használnak állatokat a teszteléshez.

Most azonban a hatalmas óriáscég, a PepsiCo - mely multi dollármilliárdos gyártója a Pepsi-Cola, Frito-Lay, Tropicana, Gatorade es egyéb nagy márkáknak is -  csatlakozott azokhoz a cégekhez, akik innovatív, állatokon nem tesztelt termékek előállításában vesznek részt.

A PETA-val történt megegyezést megelőzően a PepsiCo és partnerei rengeteg olyan kísérletet támogattak, amelyekben feleslegesen kínoztak állatokat.

  • a PepsiCo Alapítvány többek közt olyan kutatást is támogatott, melyben tesztoszteron golyókat és emberi prosztata tumort ültettek egerekbe, valamint savas összetevőjű folyadékot fecskendeztek a testükbe. "Természetesen" a kísérletben résztvevő állatokat a tesztelés végén megölték.
  • a PepsiCo partnere, a Tropicana olyan egyetemi kutatást is szponzorált, melyben 60 fiatal patkánykölyökbe vastagbélrák okozta vegyi anyagot fecskendeztek, melynek végeredményeként ezek az állatok 7 hónapig szenvedtek ebben a betegségben csak azért, hogy a kísérlet végén megöljék őket.
  • A Gatorade kutatóintézetében megállás nélkül, éjjel-nappal, 3 napon keresztül futtatták mókuskerékben az állatokat, mielőtt elaltatták őket, valamint pl. élő patkányok hátsó végtagjait felnyitották, sarkuktól a térdükig, majd kivágták az izomszöveteket, és csak ezután ölték meg az állatokat. Aztán még szponzoráltak olyan kísérleteket is,  melyben megrongálták v. eltávolították élő patkányok izomszöveteit oktatási célzattal.

  • Miután a PETA felhívta a PepsiCo vezetőit ezekre a kísérletekre, a cég tárgyalásokat kezdeményezett a PETA-val azért, hogy véget vessen a felesleges állatkínzásnak. Ennek az együttműködésnek az eredményeként a PepsiCo bejelentette, hogy nem fog többé állatokon kísérletezni, valamint megfogadta, hogy ezt a nézetet továbbítja partnerei irányába is.

     

    A PepsiCo könyörületes döntésével kiemelkedik a többi élelmiszergyártó vállalat közül, hiszen azok továbbra is folytatják a szükségtelen állatkísérleteket (pl. Unilever, többek közt a LIPTON tea és egyéb élelmiszerek gyártója)

     


    Ezután a PETA viharos gyorsasággal vette be a gyártókat állatkínzás-ellenes kampányába. A PepsiCo-n kívül a Coca-Cola-t - ami szintén óriás-giga cég - is sikerült meggyőzni arról, hogy véget vessen a hasonló kísérleteknek. A PETA felhívása előtt a Coca-Cola-nak szinte történelme volt az állatkísérletekről, pl. csimpánzok arcát vágták fel íztesztek elvégzéséhez, valamint mindenféle vegyi anyagokat kényszerítettek le patkányok torkán, hogy a "karamell színt" teszteljék, stb. Ezek közül egyik teszt elvégzése sem lett volna kötelező az USA élelmiszeripari törvényei szerint, azaz feleslegesen tették ki ezeket az állatokat horribilis szenvedésnek.

    A Coca-Cola alelnöke, Danny Strickland május 22-i levelében biztosította a PETA-t arról, hogy nem végeznek többé állatkísérleteket az üdítőitalok gyártása során. Ezen kívül a Coca-Cola-val kapcsolatban álló cégek figyelmét is felhívják - főleg, ahol ez az eljárás még mindig zajlik -, hogy lehetőleg találjanak alternatív megoldást a tesztelésre, állatok bevetése helyett. A Coca-Cola támogatja az alternatív kísérletezési módszereket, ahol és amikor csak lehetséges, valamint pénzügyileg támogatja ezeknek a módszereknek a kidolgozását is. Strickland hozzátette, hogy tudomásukra jutott, hogy a Virginia-i állami egyetemen patkányokon kísérleteznek a savanyú ízzel kapcsolatosan, ezért megvonták a pénzügyi támogatást az egyetemtől.

    A Coca-Cola elkötelezettsége az állatkísérleteket felváltó alternatív tesztelési módszerek kidolgozása iránt reményt ad több millió állatnak, akiket kegyetlen módszerekkel kínoznak szükségtelen tesztek elvégzése "érdekében" minden évben a laboratóriumok meddő ketreceiben.


    [forrás: PETA.org]

    Trackback address for this post::

    https://tenderlovingcake.blog.hu/api/trackback/id/tr84107048

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    mózsi petra 2007.10.30. 11:05:36

    le az állatkinzássL
    süti beállítások módosítása