< Cesar Millan az ivartalanítás mellett! - TenderLovingCake

Az előző posztban volt szó Cesar Millanról, a "csodálatos kutyadokiról" (National Geographic), aki több mint 80 országban vált eddig népszerűvé kutyarehabilitáló tévés sorozata által.

A kutyák viselkedési problémáit kezelő Cesar Millan szerencsére szinte minden epizódban  megemlíti az ivartalanítás fontosságát, az állatvédők legnagyobb örömére. Cesar remekül együttműködik az állatbarátokkal, és a Kutyapszichológia Központjában a híres kutyafalkájának a fele olyan állatokból áll, akiket menhelyekről szedett össze, akik utolsó mentsvárként kerültek a központba annak érdekében, hogy rehabilitációjuk reményében mégse kerüljenek elaltatásra.

Miért érdemes ivartalanítani Cesar Millan szerint?

Egyrészről, mert azok ivaros kan kutyák akik nem fedeztek még be szukát aggresszívvá válhatnak a le nem vezetett szexuális energia miatt. Egy olyan kan kutya, aki érzi a tüzelő szuka szagát, viszont ösztönei ellenére nincs lehetősége az azok diktálta cselekvés elvégzésére stresszessé, frusztráltá válik. Ez a frusztráció válhat könnyen aggresszivitássá, és ha jól belegondolunk, hogy rengeteg kan kutya él akik nem bírják elviselni, csak az ellenkező nemű kutyák társaságát, akkor elég szembetűnő az eredmény.

Természetesen senkit sem bíztat Cesar arra, hogy kutyáját a nyugodtság és kiegyensúlyozottság kedvéért félévente pároztassa, hiszen ez a tenyésztők feladata. Nem szabad csak azért két _bármilyen_ külső és belső adottságokkal rendelkező kutyát tovább szaporítani, hogy a szexuális energiájuk levezetésre kerüljön, hiszen ezzel sokkal többet ártunk az állatnak mint használnánk, pl. nem kívánt vemhesség - szervezet extrém igénybevétele, újabb gazdátlan kutyák világra jövetele akik majd tovább szaporodnak, stb. Ráadásul olyan ivaros kanok, akik nem fedeznek be félévente szukákat nagyobb eséllyel válnak a prosztatarák áldozatává, mint ivartalanított társaik.

Az ivartalanított szuka kutyák 6 havonta vonzzák be a kan kutyákat, amikor tüzelnek. Még nem találtak fel olyan szert, amit teljesen hatékonyan lehetne használni annak érdekében, hogy a tüzelő szukák szagát ne érezzék meg a kanok. Sok gazdi ilyenkor lehetetlen időpontokban és helyeken jár kutyájával, hogy véletlenül se találkozzon másik állattal az utcán, de ezzel csak saját magunk és kutyánk dolgát nehezítjük meg! Ráadásul ilyenkor a tüzelő kutyák viselkedése is megváltozik, általában sajnos nem a pozitív irányba. Persze ha egy nagyobb csapat gazdátlan kóborkutyával találkozik ilyenkor a gazdi, valószínű, hogy egy verekedéssel színezett szexuális aktus szemtanúja lesz, mivel semennyire nem fogja tudni kontrollálni, hogy mi történik a kutyájával. Tehát az ivartalanítás - a sok szóbeszéddel ellentétben - humánus megoldás a kutyák frusztrációjára, ráadásul egészségmegőrző és prevenciós hatással is rendelkezik.

Hogyan ne vigyünk kutyát ivartalanítani?

Cesar szerint frusztrált, ideges, feszült, agresszív, nyugtalan állapotban levő kutyát ne cibáljunk be műtétre. Várjuk meg amíg megnyugszik, és akkor vigyük be a rendelőbe, hogy számára ne negatív "élményként" induljon az új élete.

Jó példa az USÁ-ból Jelenleg 7 kutya- és macskakölyök jut minden egyes emberre az Egyesült Államokban, egyszerűen nincs elég befogadó otthon az állatok számára. Emiatt 4-5 millió (!!!) állatot altatnak el évente, csak az USA-ban. Az állatpopuláció növekedése nagyon jól kontrollálható az ivartalanítással. Életeket menthet, ha ivartalanítod a kutyád-macskád. Ha a kedvencünk nem tud szaporodni akkor nem születnek újabb és újabb kölyökkutyák, akik majd a menhelyen végzik ahol ha nem sikerül örökbeadni őket akkor majd "humánusan" elaltatják. Jelenleg az USA-ban menhelyre került kutyák 56%-a és a macskák 75%-a jár szerencsétlenül és kerül elaltatásra. Emiatt indult a SPAY USA nevű állatvédelmi program, melynek keretében kedvezményes áron ivartalaníttathatnak a gazdik. Ennek eredményeként 22 év alatt 23.4 millióról 4 millióra csökkent az évente elaltatásra kerülő állatok száma! Azokban a városokban, ahol már bevezették az ivartalanítási kötelezettséget a társállatok elaltatásának száma 30-60%-kal csökkent.

Az ivartalanítás drága

Azok terjesztik ezt, akiknek eszük ágában nincs ivartalanítani. Az ivartalanítás műtéti költsége sokkal alacsonyabb, mint amennyibe egyetlen (!) alom kölyök felnevelése kerül, nem beszélve az egészségmegőrzésről, ami hosszú távon is kíméli a gazdi pénztárcáját. Sokan - főleg a férfiak hajlamosak erre - nehezen fogadják el az ivartalanítást és a műtéttel kapcsolatos saját érzelmeiket vetítik rá a kutyára, amikor azért tagadják meg a műtét elvégzését, hogy az állat ne veszítse el szaporodási képességét.. Egy kutya nem érzi magát kevesebbnek attól, hogy ivartalanítják! Nem fog személyiségi zavartól szenvedni és gyászolni elmúlt képességeit. A kutya alapvető személyiségét leginkább a környezete és a génjei alakítják, mintsem a hormonjai, így az ivartalanítással nem fog megváltozni az állat személyisége sem. Az ivartalanított kutyák kevésbé éreznek késztetést a szökésre, a terület megjelölésére és a falka feletti dominancia gyakorlására. A nőstényeket nem kínozzák a hormonális változások, amik a tüzelés alatt az állat viselkedését is megváltoztatják, a nemkívánt kan kutyák társaságának bevonzásáról nem is beszélve. Az ivartalanított kutyák kedvesebbek és kevésbé fognak megharapni, elszökni, aggresszívvá válni vagy verekedni más kutyával.

Tehát mégegyszer: a kutyák nem gyászolják elveszített szaporodási kapacitásukat. Kizárólag fajtafenntartás céljából szaporodnak. Nem nevelik kölykeiket 18 éves korukig. Nem álmodoznak a kölykeik esküvőjéről. Nem számítanak az unokáik támogatására nyugdíjas korukban. A szuka kutyák pár hétig gondozzák a kölyköket, mialatt megtanítják nekik a szabályokat, korlátokat, majd a kiskutyák csatlakoznak a falkához. A kan kutyák nem apaszerepet játszanak, sőt, még fel sem ismerik a saját kölykeiket.

Visszatérve az árakra és költségekre, manapság már rengeteg ivartalanítási akció is létezik, tehát nem szabad, hogy ez legyen az akadály, kifogás! Minden fillérért megéri ivartalanításba "fektetni" a pénzed, mivel rengeteg egyéb költséget spórolsz hosszú távon, pl. orvosi számlákat. Az ivartalanítás csökkenti egy csomó betegség esélyét, melyeket általában bonyolult és drága kezelni. A szukáknál az ivartalanítás a húgyúti vagy petefészek rosszindulatú daganatainak, valamint az emlőrák megjelenésének esélyét csökkenti jelentősen. Néhány szukánál az álvemhesség és a húgyúti fertőzések akár halálos kimenetelűek is lehet. A kanoknál a prosztatarák kerülhető el ivartalanítással. Tehát az ivartalanítás nemhogy káros, de meghosszabbíthatja a kutyád életét!

Legyél te is a megoldás része, ivartalanítsd a kedvenced minél előbb!

Trackback address for this post::

https://tenderlovingcake.blog.hu/api/trackback/id/tr82120656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

No feedback.
süti beállítások módosítása