< A csodálatos Cesar Millan - TenderLovingCake

Cesar Millan az USA-ban már nagy hírnevet szerzett kutyaviselkedési szakember, aki az egyik leginkább keresett szakértő a kutyarehabilitáció területén.

Cesar mexikói-amerikai profi kutyakiképző, a National Geographic jóvoltából több mint 80 országban sugározzák műsorát, ami itthon "A csodálatos kutyadoki" címen fut. A show indulása előtt - főleg aggresszív - kutyák rehabilitásával szerzett hírnevet Millan, Los Angelesben Kutya Pszichológiai Központot alapított, ahol különleges módszereinek segítségével a viselkedésproblémás állatokból ártatlan báránykák válnak néhány hét alatt. Millan illegális bevándorlóként került az USA-ba 21 évesen, akkor nem beszélt angolul és egyetlen ismerőse sem volt. Egy kutyakozmetikában kapott állást, ahol a legagresszívebb kutyákkal ő dolgozott. Később létrehozta a Pacific Point Kutyaiskolát, ahol első kliensei között volt Jada Pinkett Smith, azaz Will Smith felesége, aki felfigyelt Millan képességeire és fizette nyelvtanárát egy évig, hogy megtanuljon angolul.

A Millan módszer

Millan egyik alapelve, hogy elérje a kutyánál a nyugodt, de magabiztos energiaszintet. Ezt úgy teszi, hogy az állat gazdáját tanítja meg arra, hogy a kutya természetes szükségleteit és reakcióit megértse, megtanulja, hogy a kutyák falkaállatok, valamint segíti a gazdikat annak érdekében, hogy nyugodt-magabiztos falkavezérek váljanak belőlük.

Millan módszere azért különleges, mert arra épül, hogy a kutya elemi szükségleteit hozza egyensúlyba. A sorrend: testmozgás, fegyelem és szeretet. Más szavakkal a gazda felelőssége, hogy a kutya energiaszintjének megfelelő tréningben részesítse, tisztán érthető szabályokat és korlátokat alkosson a kutya számára, és csak a megfelelő pillanatban mutassa ki szeretetét az állat iránt: azaz amikor az kiegyensúlyozott lelki állapotba került. Ha a kutya épp fél, ijedt, ideges vagy izgul és megjutalmazzuk szeretetünkkel épp ellenkező hatást váltunk ki belőle.

Millan szerint általános probléma, hogy a kutyagazdik rengeteg szeretet adnak, viszont cserébe nagyon kevés fegyelmet várnak el, valamint még kevésbé aktívak kutyáikkal. A kutyadoki az egyik legfontosabb dolgot a kutyasétáltatásnak tartja, ami nem csak az állatnak hasznos, hanem a gazdi és kutya kapcsolatát is erősíti azáltal a felismerés által, hogy a gazdi a vezető, a falkavezér.

Millan arra buzdítja még a kutyatulajdonosokat, hogy próbálják felismerni kedvencük testtartásából, mozgásából és arckifejezéséből azokat a jeleket, amik később nem kívánatos viselkedéssé eszkalálódhatnak. A gazdik saját viselkedése, belső érzelmei és fizikai megnyilvánulásai is hatással vannak kutyáikra, ezért Millan azt javasolja, hogy testtartásunkkal is sugalljunk nyugodt, magabiztos energiát kutyánk felé. 3 szinten kell egy gazdinak a kutyáját beazonosítani tudni:

  • elsőként - ami a legfontosabb - mint kutya, akinek nem humán szükségletei vannak
  • másodszor a kutya fajtája alapján, pl. boxer-golden mix fajtaspecifikus energiaszinttel és viselkedési elemekkel
  • harmadszor pedig a kutyát, mint egyedet, pl. Füles

(Minden kutyának más és más az energiaszintje, ez akár fajtán belül is eltérhet (alacsony, átlagos, magas és nagyon magas). Millannal együtt az állatvédők is egyetértenek abban, hogy akkor találhatja meg valaki a számára tökéletes kutyát, ha a saját energiaszintjének megfelelő kutyát választ. Pl. egy otthonülő ember számára ideális választás lehet egy lustább angol bulldog, egy aktív életet élő gazdi számára pedig egy magasabb energiaszinttel rendelkező német juhász. Azonban létezik lusta németjuhász és aktív angol bulldog is, emiatt nem a kutya fajtája kell legyen az elsődleges szempont a választásnál.)

Millan módszerének sikere abban rejlik, hogy leutánozza a kutyák egymás közötti kommunikációját. Ha egy kutyával először találkozik akkor sosem alakít ki azonnal szemkontaktust, nem beszél a kutyához és nem érinti meg. Megvárja, amíg az állat közeledik iránta a saját módján.

Millan idézetek

  • "Ez sosem a kutyáról szól, hanem rólunk. Mindig a gazdiról szól. Rajtunk múlik, hogy megteremtsük a megfelelő környezetet és körülményeket az állat számára, hogy önmaga lehessen."
  • "Maradj nyugodt és magabiztos."
  • "Sose dolgozz az anyatermészet ellen."
  • "Mindegy, hogy mit mondasz, a kutyád arra fog reagálni, ahogy érzel."
  • "A céljaim: béke, nyugalom, bizalom, tisztelet."
  • "Az ember az egyetlen állat, aki kiegyensúlyozatlan vezetőt is követni fog."
  • "Nincs olyan számomra, hogy túl sok kutya. Kutyákat rehabilitálok, embereket tanítok. Én vagyok a csodálatos kutyadoki."

Daddy

Millan egyik kutyája, Daddy (fenti képen látható) egy amerikai pitbull terrier volt, aki rendszeresen szerepelt A csodálatos kutyadoki c. sorozatban. Daddy híres volt nyugodt temperamentumáról, kisméretű kutyák iránt tanúsított toleranciájáról és empátiájáról. Daddy 2010. februárjában sétált át a szivárványhídon, 16 éves korában. Halála előtt Cesar kiválasztott egy pit bull kölyköt, Juniort hogy Daddy "gyakornokaként" átvegye tőle nyugodt temperamentumát.

Miért érdemes nézni "A csodálatos kutyadokit"?

Millan tudása lenyűgöző, olyan magától értetődő tanácsokat ad, melyek minden kutyagazdi számára csak hasznosak lehetnek. Ráadásul reménnyel töltheti el azokat a viselkedésproblémákkal küzdő kutyatulajdonosokat, akik már rég feladták a reményt, hogy egyszer nekik is jólnevelt és normálisan viselkedő legjobb barátjuk lehet.

Trackback address for this post::

https://tenderlovingcake.blog.hu/api/trackback/id/tr782031355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

No feedback.
süti beállítások módosítása