< SOS: illatosúti vészhelyzet - TenderLovingCake

bemásolva:

ÖSSZEFOGÁS AZ ILLATOS ÚTI KUTYÁKÉRT


Örökbefogadó nap: Augusztus 10-én 10-14 óra között
Helyszín: Bp. IX. Illatos út 23/A

Az Illatos Úton telt ház van. Ha a bent lévő kutyák többségét nem sikerül gyorsan gazdához juttatni, helyhiány miatt altatásra kényszerülnek a Telepen.

A válsághelyzet megoldása érdekében 2008. augusztus 10-én (vasárnap) a Bors szórakoztató napilap és a "Vigyél Haza Alapítvány" - mely az Illatos úti dolgozók és támogatóik kezdeményezésére alakult - örökbefogadó napot tart az Illatos úti Ebrendészeti Telepen (Budatest IX. Illatos u. 23/A).

Az esemény támogatója a Bayer Hungária Kft. és a FRESSNAPF Hungária Kft., védnöke a Fővárosi Közterület-felügyelet. Az örökbefogadott kutyák, a védőoltás és az országkódos mikrochip mellé a szponzorok jóvoltából nyakörvet, pórázt, ajándékcsomagot, ízesített féreghajtó tablettát, négyszeres védelmet nyújtó (bolha és kullancs ellen is védő) cseppet, az örökbefogadók pedig az Állati áruházba szóló ajándékutalványt kapnak ajándékba.

Az Illatos úton (hivatalos nevén Ebrendészeti Telepen) jelenleg 94 férőhelyen helyezik el valamennyi, Budapest területén befogott vagy tulajdonosa által magára hagyott kutyát. Évente közel 3 000 állat kerül be a telepre ily módon. A befogott ebeket 2 hétig csak gazdáik vihetik haza, magukra hagyott társaik ellenben már leadásuk napján örökbe fogadhatók. Azokat az állatokat, akiket nem fogadnak örökbe és nem viszik további gondoskodásra állatvédő szervezetek, helyhiány miatt el kell altatni.

Az utóbbi néhány évben óriási munka indult a Telepen "raboskodó" kutyák örökbefogadási és ezzel életben maradási esélyeinek növelésére, melyben az Illatos úti dolgozók munkáját állatvédő szervezetek, állategészségügyi gyógyszereket forgalmazó vállalkozások segítették.

Az összefogás eredményeként felszámolták a telepen a szopornyicát, az ebek kombinált védőoltást, alap-állatorvosi ellátást kapnak és valamennyi kikerülő kutyába azonosításukat megkönnyítő mikrochip kerül. A Telep honlapjára (www.illatosut.hu ) hetente kétszer frissítve felkerülnek a telepen tartózkodó kutyák fényképei és néhány alapvető információ róluk, ezáltal is segítve, hogy az elkóborolt állatok gazdái megtalálják eltűnt kedvenceiket.

Az erőfeszítések ellenére a telep állandó helyhiánnyal küzd. Januárban a "petárdás kutyák", tavasszal és ősszel a tüzelés miatt elkóborolt állatok miatt növekszik meg a létszám.

A legnagyobb gondot azonban a nyár jelenti. Számos felelőtlen tulajdonos úgy kezdi a nyaralást, hogy megunt kutyáját leadja a Telepen. Az örökbefogadási kedv is alacsonyabb nyáron a szabadságok miatt, így helyhiány miatt az altatás elkerülése szinte lehetetlenné válik.

Az Illatos úti kutyák örökbefogadásának segítésére, illetve arra, hogy kényszerű tartózkodásuk alatt minél jobb általános orvosi ellátást kapjanak alakult meg a Vigyél Haza Alapítvány, melynek munkájában civil alapítók mellett az Illatos úti Ebrendészeti Telep dolgozói is részt vesznek.

Az Alapítvány célja a felelős állattartási gyakorlat terjesztése Magyarországon, hiszen hosszú távon csak ez adhat megoldást a kóbor kutyák számának csökkentésére. Az Alapítvány - az alapítók kifejezett szándéka szerint - kizárólag az Illatos úti kutyák megsegítésével foglalkozik: a munkatársak és segítők, önkéntesek semmilyen formában nem vesznek igénybe térítést:az Alapítvány valamennyi támogatást teljes egészében a céljai megvalósítására fordítja.

Augusztus 20-án, a tűzijáték miatt várhatóan ismét számtalan kutya menekül majd félelmében otthonról és befogottként kerül az Illatos útra. Ezeknek a kutyáknak sajnos jelen helyzetben csak altatással lehet helyet biztosítani.
Ezért a Vigyél Haza Alapítvány és a Bors minden jó érzésű állatbarát segítségét kéri, hogy jöjjön el a befogadó napra és fogadjon örökbe egy kedves állatot ezzel segítve a kutyusok életben maradási esélyeit.

Vigyél Haza Alapítvány

Trackback address for this post::

https://tenderlovingcake.blog.hu/api/trackback/id/tr45605277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

No feedback.
süti beállítások módosítása