< Ivartalanul boldogabb a világ - TenderLovingCake
 

 

sok ember élvezi kutyája ill. macskája társaságát, akiket több ezer éve háziasított az ember. azóta beleszóltunk szaporodásukba annak érdekében, hogy különféle fajtájú macskákat és kutyákat tudjunk kitenyészteni. azonban a háziasításuk után ezek az állatok kikerültek természetes környezetükből és szaporodásukat már nem szabályozzák ragadozók és a természet farkastörvényei. ennek eredménye a túlszaporodás lett, melyet csak ivartalanítással lehet visszaszorítani.

 

22-es csapdája
egy nem ivartalanított kutya kölykeivel együttvéve 67 000 állatot hozhat a világra hat év alatt. egy nem ivartalanított macska és kölykei 420 000 cicát szülhet hét év alatt. körülbelül 70 000 kölyökkutya és kölyökcica születik az csak az USA-ban MINDEN NAP. néhányan közülük szaporítók farmjain jönnek a világra, hogy profitot termeljenek. néhányan azért akarnak kölyköket már meglévő állataiktól, hogy megtapasztalják a "születés csodáját", vagy a gyermekeikkel akarják megismertetni ezt a "nagyszerű élményt". ezek közül jónéhány akció az ivarérett állatok utcára kerülésével végződik, akik azután szabadon szaporodhatnak.

bármi is legyen az ok, a kutyák és macskák lélekszáma túllépi azon szerető otthonokét, ahová szívesen befogadják őket. a nemkívánt állatokat gyakran elhanyagolják, a kiscicákat vízbefojtják és gyakori, hogy a kiskutyákat egyszerűen az utcára dobják. sokan a kölyköket olyan környéken hagyják, ahol azt remélik, hogy majd valaki befogadja a szerencsétlenül járt, általuk nemkívánt állatot. az igazság azonban az, hogy ezek az állatokon csattan leginkább a kegyetlen bánásmód, éhezés, betegségek, fagy általi halál, autóbaleset, toborzás a kutatólaboratóriumba, vagy ésszerűtlen szaporítás ostora. még ha néhányan közülük otthonra is találnak, a túlnépesedett állatok 22-es csapdája folytatódik, amíg szaporításuk szabályozva nincs és szabadon megengedett. ezen felül a szaporítók kezei közül kikerült és megvásárolt (sokszor beteg, ideggyenge) állat elfoglalja egy otthontalan kiskutya vagy kiscica helyét, akik ezáltal arra lesznek kárhoztatva, hogy legjobb esetben egy menhelyen elaltatják őket.

 

a menhelyek és sintértelepek többezer állatot fogadnak be évente. azokat, akiket nem adoptálnak általában 2-4 héten belül elaltatják, agyonverik (durvább sintértelepeken pölö), stb. (kivéve, ha olyan menhelyre kerülnek, ahol nincsen altatás). sok laboratóriumba is ezekről a helyekről kerülnek be az állatok, hogy mindenféle fájdalmas kísérleteket végezzenek rajtuk, majd elaltassák őket.

 

megelőzés
az ivartalanítás segít megállítani a túlszaporodást. azonban nincs hatással az állat energiaszintjére és nem változtatja meg a jellemét, ahogy azt néhány ember tévesen hiszi. az ivartalanítás után a szuka kutyák a tüzeléssel járó stressze megszűnik (mind a kutya mind a gazda számára) valamint csökken a emlőrák kockázata is. a kanok ivartalanítás után kevésbé harciasak, csökken a here- és prosztatarák kockázata. csökken az esélye a testnedvek által terjedő megbetegedésekhez, mint pl. a macska AIDS és leukémia.

a nőstény macskák és kutyák 8 hetes koruk után ivartalaníthatók. a kanokat 8 hetes korban kell ivartalanítani de természetesen mindkét nem ivartalanítása lehetséges felnőttkorban is. néhány menhely a korai ivartalanítást azért javasolja, mert kevesebb stresszel jár az állat számára. a fiatalabb állatok gyorsabban gyógyulnak a műtét után.
 

az ivartalanítás egyszeri költsége sokkal kevesebb, mint a kiskutyák vagy kiscicák felnevelésével járó kiadások (étel, védőoltások, kiképzés és idő) és ezáltal csökken a költségvetés is nem kevés pénzzel ami a gyepmesterek, telepek fenntartásával jár. az USA-ban rengeteg városban végzik az ivartalanítást csökkentett áron - és Magyarországon is léteznek ilyen akciók -, hogy ez által is bátorítsák az embereket a felelősségteljes állattartásra és persze annak érdekében, hogy ne fizessenek az állatok az életükkel egy meggondolatlan döntés következtében. az USA több államában szabályozzák az ivartalanítást és szigorították az állattenyésztést.

 
 

mit kell tenni
állatot menhelyről fogadj be! és ilyenkor ne feledkezz meg a felnőtt állatokról se, akiken sokan átnéznek. egy felnőtt állat előnye, hogy a legtöbb esetben szobatiszta és lehet, hogy még trükköket is ismer. ha a baráti körödben valaki társállatra vágyik, győzd meg arról, hogy lehetőleg fogadjon egyet örökbe egy menhelyről vagy gyepmestertelepről. ha ismersz valakit aki nem biztos az ivartalanításban, magyarázd el az előnyeit és azt, hogy miért olyan fontos.

Referenciák
1) Karen E. Lang, “From Wolf to Woof,” National Geographic 2001.
2) The Humane Society of the United States, “HSUS Pet Overpopulation Estimates,” 2004.
3) Bob Shaw, “PETCO Tests Rabbit Adoption; Cooperation With Local Rights Group Could Be Pet Model Nationally,” Saint Paul Pioneer Press 4 Jul. 2004.
4) The Humane Society of the United States.
5) Daniel Crain, “Spay Day Calls Attention to ‘Kindest Cut’ Surgery for Pets,” Alameda Times-Star 12 Feb. 2005.
6) Theresa A. Fuess, “Early Spay/Neuter: An Overview,” Illinois Veterinary Bulletin 6 (1998).
7) Fuess.


[forrás: PETA.org]

Trackback address for this post::

https://tenderlovingcake.blog.hu/api/trackback/id/tr87365618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

No feedback.
süti beállítások módosítása